Samsung-tabletit opetuskäytössä

Tablettien opetuskäytössä tavoitteena on siirtyä kohti uudenlaista oppimista ja opetusta. Tabletit mahdollistavat uudenlaisen oppijalähtöisen opiskelun. Sivistystoimen tavoitteena on tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön vakiinnuttaminen osaksi lasten ja nuorten arkea. Tietotekniikka mahdollistaa yksilöllisen oppimisen ja sen avulla tuetaan yhteisöllisyyden rakentamista ja luovuutta. Tavoitteenamme on lisätä koulutuksellista tasa-arvoa ja lasten ja nuorten kansalaistaitoja.

Knox ei ole enää Knox vaan  CellWE, päivitetty 6.8.2015 klo 19.15

Kesän aikana Samsung tableteissa oleva Knox EMM appsi on vaihtanut nimensä CellWe:ksi.

Tarkista että tabletissa on uusin versio CellWe:stä. Käytössä olevissa tabletissa appsi on luultavasti päivittynyt kesän aikana itsestään.

Jos haluat uudelleen asentaa tabletin, esimerkiksi jos se menee uudelle opettajalle/oppijalle käyttöön, niin lataa CellWe appsi PlayStoresta ja kirjaudu CellWe adminportaaliin, jossa päivität default policyä niin että, se antaa enrollata laitteita, eli valitset "allow enrollment".

 

Miten päivitän tabletit KNOX:ista  CellWE:hen? päivitetty 27.11.2015

Voinko helposti oppia käyttämään Googlen palveluita opetusksessani? päivitetty 6.7. 15:30

Tutustu Googlen opetusportaaliin. Se sisältää paljon käytännöllistä tietoa opettajille, miten tabletit ja Google Apps for Education voidaan hyödyntää opetuksessa. Ja ideoita löydät täältä.

Voiko koulu tilata lisää tablet-laitteita? Entä oheislaitteet?

Kyllä, koulu voi omilla rahoilla tilata niin tablet laitteita kuten ohjeislaitteita tabletteihin. Omilla rahoilla hankitut Android tabletit voidaan liittää CellWe laitehallintaan. Tablettilauksen yhteydessä on suositeltavaa että jokaiselle tabletille hankitaan suojakuoret.

Tällä hetkellä näppäimistöllisiä suojakuoria on todella vaikea saada mistään maailmalta kummallekin tablet tyypille (Samsung ja iPad). Yksi rajoittava tekijä on se että meille kelpaavat vain skandeilla olevat näppäimistöt, mutta suuret ketjut eivät panosta niihin tällä hetkellä joka näkyy siinä että niitä ei ole saatavilla mistään.

Mistä koulu saa GAFE tunnuksia uusille tableteille? päivitetty 4.2.2016

 

Koulu voi tilata GAFE tunnuksia uusille tableteille Christa Sairiolta tai Jussi Niemelältä.

Mistä koulu saa CellWe tunnuksia uusille tableteille? päivitetty 4.2.2016

Koulu voi pyytää luvan liittää uudet Android tabletit CellWe -laitehallintaan Christa Sairiolta tai Jussi Niemelältä. Sivistysvirasto ylläpitää CellWe:n lisenssejä.

Hankintaohjeet, päivitetty 9.2.2016

Tablettien ja kuorien ajantasaiset hinnastot löytyvät tästä. Kun tablettimalli (sisältäen muistin koon Gt, näytön koko tuumissa, Wi-Fi tai 4G malli sekä valmistaja) on selvillä tarkistat jos voit tilata ne suoraan SRM:n kautta. Jos haluttu malli ei ole SRM:ssä tarjolla tilaus tehdään sähköpostitse Christa Sairiolle. Sähköpostin pitää sisältää tabletti-tietojen lisäksi kustannuspaikan ja toimitusosoitteen. On toivottavaa, jos mahdollista, hankkia uusin versio tabletista, koska niiden tekniikka vanhenee nopeasti. Hankintapaikka on Business Forum. Tarkistathan ennenkuin hankit, mitkä oheislaitteet toimivat kyseisellä mallilla, ja tuleeko jokin oheislaite uusia. Samsungin tablettien tiedot: http://www.samsung.com/fi/consumer/mobile/tablets/

Miten voi ostaa maksullisia ohjelmia Google Play-kaupasta? päivitetty 10.4.15

Google Play -kaupan latauslahjakortit hankitaan Powerista alla olevien ohjeiden mukaan. Appseja voi myös ostaa suoraan valmistajalta (Android), jolloin niiden hankinta ja jako tableteille voi olla halvempaa ja helpompaa.

Latauskorttien osto-ohje. päivitetty 19.1.2017

Samsung Tablettien latausohje, päivitetty 12.3.15

Tabletteja voi pitää latauksessa lyhyitä aikoja esimerkiksi yön yli. Laitteessa on mekaniikka joka valvoo latausta ja lopettaa sen kun akku on täysi. Laitteen tulisi olla virrat pois kytkettynä latauksen aikana niin vähennetään turhaa akun kulutusta. Akun käyttöikään, oikein toimien, ei ole suurta vaikutusta.  Huomioon otettava seikka on kuitenkin se, että lataukseen kytketyt laitteet ovat alttiina mahdollisille virtapiikeille sekä muille ulkoisille tekijöille. Eli suositus on aina suorittaa lataus niin, että tilanne on valvottu ja ulkopuolisten tekijöiden mahdollisuudet poistetaan. Suurin osa tapaturmista aiheutuu ulkoisista osatekijöistä eikä niinkään laitteesta. Lisäksi Samsung suosittelee kaikessa toiminnassa pyrkiä kestäviin arvoihin vähentäen, tässä tapauksessa, sähköä.

Miten tablet-laitteiden tukipalvelu hoidetaan?

Käyttöönoton ajan on tarjolla tehostettu tuotannon tuki. Käyttöönottovaiheen jälkeen tablettilaitteiden huolto, tuki ja ylläpito siirretään jatkuvaan palveluun eli ylläpitoon.

 

Jos laite on rikki tai rikkoutuu?

Laitteilla on kahden vuoden laitevalmistajan takuu. Takuunalaiset viat korjautetaan, muissa tapauksissa rehtori/päiväkodinjohtaja tekee päätöksen korjauttamisesta.

Vantaan Samsung huolto-ohjeistus

Vantaa Samsung huoltoprosessi

Jos laite häviää?

Kaupungin irtaimistovakuutus eikä vahinkorahasto korvaa tablettien rikkoutumisia tai varastamisia. Jos kouluilla tableteille jotain sattuu, korjauksen ja uusien hankinnan kustantaa koulu.

Jos laite varastetaan?

Laitehallinta antaa kattavan suojan tietovuotoja sekä haittaohjelmia vastaan. Etälukinnan avulla laite voidaan varkaustilanteessa suojata. Poliisille tehdään rikosilmoitus varastetusta laitteesta.

Millä tavalla tabletin voi kytkeä tykkiin?

Samsung Galaxy Tab 4 ei tue microUSB - VGA/HDMI fyysistä liitäntää. Nämä lisäpalikat eivät siis toimi tämän tablet mallin kanssa.
Paras tapa heijastaa tabletin näyttö tykin kautta on käyttää langattomia mediatoisimia kuten Miracast, Samsung AllShareCast Dongle tai  Microsoftin Screen Sharing for Lumia Phones. Näistä viimeiseksi mainittu Microsoftin tuote on todettu helpoksi käyttää, vaikka tableteissa ei ole käytössä NFC-tekniikkaa. Kaikki nämä mediatoistimet vaativat että tilassa, jossa ne käytetään on langaton verkko. Langallista vaihtoehtoa ei ole vielä löytynyt.

 

Mitä ohjelmistoja tabletissa on valmiina?

Tabletit tulevat perusominaisuuksilla kuten kamera/videokamera, kirjoitusohjelma jne. Tabletteja voi hyödyntää kuvaamiseen ilman langatonta verkkoa.
Tabletille voi ladata sovelluksia Google Play -kaupasta. Kaupungin ohjelmistot, kuten SAP tai Asta, eivät toimi tablet-laitteilla.

Saako laitteita viedä kotiin?

Tarkoitus on, että laitteita saa käyttää tarpeen mukaan muuallakin kuin koulun seinien sisäpuolella, kuten mobiililaitteen luonteeseen kuuluu.

Pitääkö tablet laittaa laitehallintaan? päivitetty 4.2.2016

Laitehallinnan piiriin liitetään kaikki Android tabletit. Myöskin ne laitteet, jotka joudutaan palauttamaan tehdas asetuksille tai koulujen itse ostamat Android tabletit. Kun halutaan liittää koulun itse ostamat tabletit laitehallintaan ilmoitetaan määrä ensin Christa Sairiolle tai Jussi Niemelälle. Sivistysvirasto valvoo lisenssien määrää. Laitehallinnan avulla laite voidaan paikantaa etänä ja sovelluksia voidaan hallita. Laitehallinnasta saadaan rekisteri koulun hallussa olevista laitteista.
Muut laitteet kuten iPadit, Chromebookit jne. EI LIITETÄ laitehallinnan piiriin.

Tablettien tunnistus

Tablet tulee merkitä tarralla. Ohjeet tästä.

Voiko opettaja kirjautua laitteelle omalla google-tilillään?

Jos opettaja ottaa laitteensa käyttöön omilla google tunnuksilla, hän joutuu nollaamaan laitteen kun laitteen tunnukset tulevat. Jokaiseen projektissa tullut laite on asennettava annetuilla tunnuksilla.
Eli jos opettaja on ladannut laitteeseen esim. omilla googletunnuksillaan ohjelmia, kaikki ladatut ohjelmat poistuvat kun tunnukset vaihdetaan. Opettajien laitteet, samoin kuin oppijoiden laitteitteiden osalta tulee laitehallintaa ja oppivantaa-google tunnukset ottaa  käyttöön.

Tulevatko laitteet myös päättävien ikäluokkien käyttöön?

Laitteet tulevat koulujen omistukseen, jolloin niitä pääsevät käyttämään kaikki oppijat.

Miten opettajien koulutus hoidetaan?

Syksyllä 2016 koulutusmahdollisuudet jatkuvat, niin käytön kuin KNOXin osaltakin.

Ensimmäiset laitteet jaellaan TVT-tukihenkilöille marraskuussa 2014. Jakelu etenee koulu- ja oppilaitoskohtaisen aikataulusuunnitelman mukaisesti. Suunnitelma on, että laitetoimittaja antaa koulutuksen tvt-tukihenkilöille, jotka toimivat vertaistukena muulle henkilökunnalle.

Ohjeet opettajakoulutukseen tuleville.

 

Voiko Fronteriä käyttää tabletilla?

Kyllä. Fronter toimii Chrome -selaimella. Alkuun voi tulla joitakin herjoja, mutta käytössä se on todettu toimivaksi. Samsungin selain jossa kuvakkeessa lukee Internet ei toimi Fronterin kanssa.

Miten Flashillä ja Javalla toimivat sivut toimivat tableteilla?

Android laitteille (sekä iPadeille) on olemassa selaimia jotka sisältävät Flashin. Esimerkiksi Photon Browser sisältää flashin ja se aktivoidaan salamanuolesta. Puffin Browser sisältää myös Flashin. Molemmat selaimet löytyvät niin Android laitteille (Samsung) sekä IOS (iPad). Javalle emme ole vielä löytäneet vastaavanlaista selainyhdistelmää.

Voiko tableteilta tulostaa?

Samsung-tableteilla on mahdollista tulostaa paikallisesti usb-johdon avulla. Asiaa on testattu toistaiseksi ainakin Hewlett-Packardin (HP) tulostimilla. Ohjeet tulostamiseen löydät täältä.