GAFE – Google Apps for Education

päivitetty 16.2.2017

GAFE-ympäristön (Google Apps for Education) palvelut ovat saatavilla eduvantaa-käyttäjille. Kirjautuminen GAFE-ympäristöön tapahtuu eduvantaa-tunnuksilla. Käyttäjän tulee vaihtaa eduvantaa-tilin salasana ennen ensimmäistä kirjautumista GAFE-ympäristöön.

Tällä sivulla esitellään lyhyesti keskeisiä Google Apps for Education -sovelluksia. Lisätietoja kaikista GAFE-sovelluksista pääset lukemaan täältä.

GAFE:n käytössä on hyvä muistaa, että sähköpostit ja kalenterikutsut saapuvat käyttäjien O365-sähköpostilaatikkoon, sillä samaa tunnusta käytetään myös O365-palveluissa. Gmail on sovelluksena kuitenkin käytössä ja sähköpostin lähettäminen onnistuu.

GAFE-palveluja on mahdollista käyttää mistä tahansa verkosta – myös kotoa. Sovellukset on mahdollista ladata myös mobiililaitteisiin.

Ohje GAFE-tilien käyttämisestä yhteiskäytössä olevilla Samsungin tablet-laitteilla.

Eduvantaa-käyttäjät voivat valita, haluavatko vastaanottaa sähköpostinsa Googlen vai O365 sähköpostilaatikkoon. Palvelu on käytössä sekä opettajille että oppilaille. Lue lisää ja ohjeet tiedotteesta (vaatii kirjautumisen eduvantaa-tunnuksilla).

 

Google Classroom

Palvelua voi käyttää oppimisympäristönä. Katso lyhyt esittelyvideo palvelusta eduvantaa-ympäristössä.

 

Google Drive

Palvelu tarjoaa ilmaista pilvitallennustilaa. Voit käyttää tiedostoja millä laitteella tahansa ja jakaa niitä muiden kanssa.

 

Google Docs

Palvelu tarjoaa selainpohjaisen tekstityökalun, jonka dokumentteja voi tallentaa pilveen sekä työstää reaaliajassa muiden kanssa.

 

Google Hangouts

Palvelu tarjoaa pikaviestisovelluksen, jota voi käyttää millä tahansa laitteella.

 

Google Slides

Palvelu tarjoaa pilvipohjaisen esitystyökalun. Esityksiä voi työstää yksin tai yhdessä muiden kanssa millä tahansa laitteella. Kuten muihin sovelluksiin, myös Slidesiin löytyy verkosta paljon ohje-/virikemateriaalia, kuten vaikkapa tämä opetukseen tarkoitettu vinkkipankki.

 

GAFE & Chromebook

Lyhyt esittelyvideo GAFE-palvelujen käytöstä Chromebook-laitteella eduvantaa-ympäristössä.

 

Kirjautuminen Chrome-selaimeen

Nyt voit kirjautua myös opetusverkon koneella Googlen Chrome-selaimeen eduvantaa.fi-sähköpostiosoitteellasi ja synkronoida Chrome-tietosi käytettäväksi useilla laitteilla. Tämä mahdollistaa mm. omien kirjanmerkkien, laajennusten ja asetusten synkronoinnin kaikilla laitteilla, ja kirjautumalla Chrome-selaimeen kirjaudut samalla myös Googlen GAFE-ympäristöön. Katso ohje.

 

GAFE ja kaksivaiheinen kirjautuminen

Ensimmäisen GAFE-kirjautumisen yhteydessä palvelu tarjoaa mahdollisuutta liittää tiliin kaksivaiheisen kirjautumisen. Tämä tarkoittaa lisättyä tietoturvaominaisuutta, jonka myötä kirjautumiset vahvistetaan puhelimen avulla lähettämällä tähän tekstiviestikoodin. Ominaisuus on vapaaehtoinen, eikä GAFE:n käyttöönotto edellytä tämän ominaisuuden käyttöönottoa.

Kaksivaiheisen kirjautumisen voi milloin tahansa ottaa käyttöön/poistaa käytöstä GAFE:ssa oikeasta yläkulmasta klikkaamalla ympyrää, jonka alta ”Oma tili” -> Googleen kirjautuminen.