Hallinnon kannettavat

Tällä sivulla nostan esille ne tavallisimmat ongelmat mitä hallinnon kannettavan kanssa tulee eteen. Voit esittää kysymyksiä lähettämällä sähköpostia anna gripenbergille, niin lisään kysymykset ja vastaukset tälle sivulle. Mikään kysymys ei ole liian pieni esitettäväksi 🙂

Etäyhteys ei toimi
Direct Access (1)

Hallinnon kannettavissa on nykyään käytössä ohjelma nimeltä Direct Access (DA). Se korvaa VPN-yhteyttä, mitä aikaisemiin oli käytössä.

DA toimii siten että kun olet kirjautunut windowsiin (bitlocker ja sitten vielä sisäänkirjautuminen) JA sinulla on käytössäsi joko langaton tai langallinen verkko, ohjelma kytkee sinut hallinnon verkkoon samalla tapaa kuin VPN-aikoinaan. Eli se tekee salatun tunnelin.

DA:ssa ei tarvitse erikseen avata mitään ohjelmaa, eikä kirjautua muuten kuin koneelle. Kaikki tapahtuu automaattisesti taustalla. Huomaat jos etäyhteys ei toimi, jos esimerkiksi sähköposti sanoo että et ole yhteydessä palvelimeen. Toinen tapa katsoa toimiiko DA oikein, on katsoa alapalkista vieressä olevan kuvan mukaan, ettei DA:n kohdalla ole ruksi.

Kone ei kytkeydy langattomaan verkkoon

a) SIM-kortti

Jos koneessasi pitäisi olla 3G-kortti, voit tarkistaa sen seuraavalla tavalla:
Fujitsun koneissa: poista akku ja tarkista onko SIM-kortti kolossaan.
HP:n koneissa: poista koneen alapuolella oleva kansi, nosta akku pois ja tarkista onko SIM-kortti kolossaan.

Tarkista vielä lukeeko SIM-kortissasi Elisa vai TDC. Periaatteessa Elisan kortit eivät toimi enää.

Jos koneestasi puuttuu SIM-kortti, tai se on Elisan kortti, niin ole yhteydessä Puhelinpalveluihin. Löydät heidän yhteystiedot NetVisioninsta.

b) Langaton verkko

langaton verkko-pieni

Jos koneesi ei kytkeydy langattomaan verkkoon niin tarkista että langaton verkko ei ole kytketty pois päältä.

Fujitsun koneissakoneen etureunassa on pieni katkaisin, jolla voit joko aktivoida langattoman verkon tai poistaa se käytöstä. Tarkista että se on päällä.
HP:n koneissa: näytön alla näppäimistön yläreunassa on pieni painike jossa on langattoman verkon kuva (vieressä) ja painamalla sitä saat langattoman verkon päälle ja pois. Jos kuvan kohdassa on keltainen valo, niin langaton verkko on pois päältä.

Primus ei toimi hallinnon verkon ulkopuolella

Primus UNC

Koneesi työpöydällä löytyvä Primus kuvake toimii hyvin koulussa, mutta kotona se on äärimmäisen hidas, tai ei avaa Primusta ollenkaan. Syy tähän on aikaisemmin mainittu Direct Access.

Kun haluat käyttää Primusta hallinnon verkon ulkopuolella niin sinun on haettava itsellesi toinen Primus kuvake. Tälläkertaa kuvakkeen nimi on Primus UNC. Uuden Primus kuvakkeen löydät seuraavasta paikasta: G/sivi/primus/kuvakkeet/UNC. Vedät kyseinen Primus UNC kuvake työpöydällesi, ja käytä sitä kun olet hallinnon verkon ulkopuolella, eli kytketty hallinnon verkkoon Direct Accessin avulla (kotiverkko, jaettu verkko kännykästä). Jos sinulla ei ole pääsyä G-asemalle niin voit soittaa helpdeskiin ja pyytää heidän lisäämään kyseistä kuvaketta sinulle. 

Syksyllä 2015 koulukohtaiset Primus UNC-kuvakkeet tulevat käyttöön. Tällä hetkellä valitset koulun alasvetolaatikosta ja tämä on vähän hitaampi yhteys, kuin koulukohtaisilla kuvakkeilla.