Erilaisen oppimisen hullut päivät tiistaina 7.10. klo 10.00-18.00

Apuvälineiden ja pelien ihmeellinen maailma

Erilaisen oppimisen keskuksessa, Vilhonkatu 4, Helsinki (Kaisaniemi)

Mikä?

Toiminnallinen erilaisen oppimisen päivä. Luentoja, tietoiskuja, näytetunteja, lukitarinoita, keskusteluja, lukineuvontaa.

Teema

  • Apuvälineet
  • Pelit ja pelilliset ympäristöt

Kenelle?

Erilaisille oppijoille, vanhemmille, ammattilaisille. Kaikille, joita erilainen oppiminen, monenlaiset tavat, keinot ja konstit kiinnostavat.

Järjestäjä

Erilaisten oppijoiden liitto, Helsingin seudun erilaiset oppijat ja Nuoret erilaiset oppijat

VAPAA PÄÄSY!

Lisätiedot:
www.erilaistenoppijoidenliitto.fi tai puh. 09-4763 6666

Share

Paikalliset ja globaalit ympäristöongelmat -koulutus

Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla 20.-21.11.2014 ja Kumpulan Kampuksella Helsingissä 29.-30.1.2015 järjestettävällä biologian, maantiedon, fysiikan ja kemian opettajille suunnatulla kurssilla käsitellään ympäristöongelmien paikallista ilmenemistä ja laajuutta eri alueilla sekä koko maapallolla. Osallistujat valmistavat koulutuksen puitteissa monialaisen oppimiskokonaisuuden yhteistyössä oman koulunsa muiden aineenopettajien kanssa. Osallistujat perehdytetään työkaluihin, joilla oppilaat voivat hyödyntää tiedonhaussa tietoteknisiä mahdollisuuksia sekä siihen miten lähiympäristöä voidaan havainnoida digitaalisesti ja peilata sitä globaaleihin ilmiöihin. 

Lue lisää

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumiset: http://campus.palmenia.helsinki.fi/fi/palm/education/paikalliset-ja-globaalit-ymparistoongelmat

Share

Vantaan luonnonsuojelualueet tutuiksi sanoin ja kuvin

Vantaan kaikista luonnonsuojelualueista ja suojelualuevarauksista on koottu tiedot uuteen esitteeseen Vantaan luonnonsuojelualueet 2014. Vantaalla on paljon upeaa luontoa ja siitä esite kertoo tekstein, kartoin ja valokuvin. Esite auttaa löytämään kaupunkimme tärkeimpiä luontoalueita. Merkittyjä luontopolkuja on vasta muutamalla suojelualueella, mutta lähes kaikilla alueilla on hyväkuntoisia polkuja. Luonnossa liikkuminen on oiva tapa vähentää stressiä ja se tekee myös hyvää keholle. 

Vantaan luonnonsuojelualueet -esitteeseen pääset tutustumaan klikkaamalla kuvaa.   

 

 

 

 

 

Share

Luonnonsuojeluliitto julkaisi Koulumetsäoppaan

Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisi opettajille, kasvattajille ja kuntien viranomaisille Koulumetsäoppaan. Koulumetsä on koulua tai päiväkotia lähellä oleva pysyvä metsäluontokohde, joka sopii lasten ja nuorten opetukseen, kasvatukseen ja virkistykseen. Koulumetsäopas antaa neuvoja ulkona opettamiseen. Parhaiden kokemusten pohjalta Koulumetsäoppaaseen koottiin esimerkkejä ja tehtäviä. Opas perehdyttää helppotajuisesti metsäluonnon monimuotoisuuteen ja turvalliseen metsäretkeilyyn, mutta myös kaavoitukseen. 

Koulumetsä opas on luettavissa: http://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus/koulumetsat/koulumetsaopas

Share

Tuothan uudet käyttäjäryhmät Fronter huoneisiin

Jokainen opettaja on lisättävä uudet ryhmät Fronter huoneisiinsa. XML tiedonsiirron alettua, vanhat ryhmät eivät enää päivity, ja kaikki vanhat ryhmät poistetaan perjantaina 3.10. Siihen mennessä uudet käyttäjäryhmät on otettava käyttöön, muuten huoneissa ei ole oppijoita eikä opettajia.

Uudet kurssiryhmät tunnistaa siitä, että nimi alkaa päivämäärällä esim. 2014-08 RA08.1 (aikaisemmin Fronterissa oli käytössä pelkästään RA08.1 opetusryhmän nimenä).

Uudet opetusryhmät ovat samannimisiä kuin aikaisemminkin, joten kannattaa katsoa video miten löydät oikean ryhmän. Henkilöstö- ja opettajaryhmät on myös tuotava esimerkiksi opettajahuoneeseen ja muihin yhteisiin huoneisiin.

Löydät lisätietoa Fronter linkin takana ja ohjevideot miten tämä tehdään löydät tästä.

Share

Lync -palvelu otetaan käyttöön opettajille ja henkilökunnalle lokakuun aikana

Lync on Vantaan kaupungin uusi sähköinen viestintäpalvelu, joka tarjoaa nykyaikaiset yhteydenpitovälineet. Palvelu sisältää käyttäjille läsnäolotiedot, pikaviestitoiminnallisuuden ja ääni- ja videopuhelut sisältävät verkkokokoukset. Lyncin opastusvideot löydät käyttöohje kanavaltainfopaketissa on lisätietoja ja tässä on myös asennusaikataulu. Atk-yhdysopettajat ovat saaneet oman tiedotteen asiasta.

Share

Kylä josta löytyi aarre

Vantaan kaupunginmuseon Kirkonkylä-projektissa on syntynyt lapsille tarkoitettu, kaksikielinen tietokirja Kylä josta löytyi aarre/Byn med den gömda skatten. Kirjan tarina kuljettaa lukijoita läpi historiallisen Helsingin pitäjän kirkonkylän. 

Vantaan kaupunginmuseo ja Kirkonkylä-projekti lahjoittavat yhden kappaleen kirjaa kaikille Vantaan alakouluille ja päiväkodeille. Kirja soveltuu vaihtoehtoiseksi koulujen oppimateriaaliksi kotiseutuhistorian käsittelyyn. Toivomme, että kirja innostaa lapsia ja koululaisia tutustumaan omaan lähiympäristöönsä ja sen historiaan. 

Lue lisää:

 

Share

Elokuva opetusvälineeksi! -opettajakoulutusta

Mitä annettavaa elokuvalla on opetukselle? Miten elokuva liittyy mediakasvatukseen?

Tervetuloa löytämään vastauksia näihin kysymyksiin keskiviikkona 22.10. klo 13–15 Bio Grandiin Tikkurilaan.

Lue lisää

Share

Kysely avoimen langattoman verkon toimivuudesta oppilaille, opiskelijoille ja opetushenkilöstölle

Vantaalla pilotoidaan uutta avointa langatonta verkkoa. Verkko on nimeltä Vantaa Avoin, ja se on tällä hetkellä asennettu Vaskivuoren lukioon sekä Koivukylän ja Veromäen kouluihin.

Pilotoinnin tarkoituksena on kehittää toimintamalli, joka voidaan levittää kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin. Laadun takaamiseksi haluamme kuulla pilottiin osallistuneiden koulujen ja oppilaitosten oppilaiden, opiskelijoiden sekä opetushenkilöstön kokemuksia avoimen verkon käytöstä.

Kyselyn tavoitteena on saada palautetta avoimen langattoman verkon toimivuudesta ja sen pohjalta kehittää toimintaamme. Kiitämme jo etukäteen antamastasi vastauksesta.

Kyselyyn: https://www.webropolsurveys.com/S/2D47D8B92714A820.par

Share

Kiinnostaako koodaus ja robotiikka?

Tapahtumakiertue opettajille ja opettajiksi opiskeleville

Innokas-verkosto järjestää koodi- ja robottiviikkojen aikana opettajille ja opettajiksi opiskeleville suunnatun ”Kiinnostaako koodaus ja robotiikka?”- kiertueen sekä haastaa päiväkodit ja koulut osallistumaan viikkoihin.

Tule mukaan kokeilemaan innostavia ja hauskoja tapoja oppia ja opettaa koodausta ja robotiikkaa! Tapahtumissa tutustut koodaukseen ja robottien ohjelmointiin Innokas-verkoston opettajien ja oppilaiden ohjaamissa toiminnallisissa työpajoissa ja kuulet käytännön esimerkkejä koodauksen ja robotiikan hyödyntämisestä 2000-luvun taitojen oppimisessa. Pääkaupunkiseudulla tapahtumat järjestetään 13.10. Espoossa ja 14.10. Helsingissä.

Lisätietoja ja kutsu tapahtumiin.

Ilmoittautuminen

Jokaiseen tapahtumaan mahtuu 80 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Ilmoittaudu täällä 3.10. mennessä.

Haaste päiväkodeille ja kouluille

Innokas-verkosto haastaa päiväkodit ja koulut osallistumaan EU:n Koodiviikkoon ja Robottiviikkoon haluamallaan tavalla ja kertomaan toteuttamistaan ideoista Innokas-blogissa.

Voitte esimerkiksi tutkia yhdessä mitä koodaus ja robotiikka tarkoittaa, miten koodaus ja robotiikka vaikuttaa meidän elämäämme ja ideoida yhdessä lasten ja nuorten kanssa, millä tavalla teidän päiväkotinne, koulunne tai ryhmänne voisi osallistua koodi- ja robottiviikkoihin. Toteuttamistapa on siis vapaa: voitte esimerkiksi järjestää ”Meidän päiväkoti/koulu/ryhmä koodaa”- tapahtumapäivän tai tehdä ”Meidän päiväkodin/koulun/ryhmän robotit” -videon.

Blogijuttuja julkaisseiden luokkien, ryhmien tai koulujen kesken arvotaan 15.12.2014 6 kpl mahtavaa palkintopakettia! Kukin palkintopaketti sisältää 5 kpl Lego Mindstorms EV3 robotiikkasettiä sekä ohjelmistolisenssin. Lisätietoja haasteesta.

Share

Valokuva, video ja animaatio -koulutus opettajille

Helsinki/Vantaa 21.10. klo 13-18, 14.11. klo 9-15.30 ja 1.12.2014 klo 13-18

Ovatko mediataitosi ajan tasalla? Kiinnostaako oppilaiden aktivoiminen sisällöntuotantoon? Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää opettajille täydennyskoulutuksen valokuvan, videon ja animaation opetuskäytöstä.

Kolmipäiväinen koulutus antaa virikkeitä ja valmiuksia valokuvan, videon ja animaation käyttöön eri aineiden ja ilmiöiden opetuksessa. Koulutuksessa kehitetään aktiviteetteja oppilaille ja laaditaan aineistoja omaan opetukseen. Tavoitteena on myös ideoida median hyödyntämistä ulkona oppimisessa.

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa ja opetuksen osalta osallistujille maksutonta.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset.

Share

Korjaa meidät Kaabelsson -esitys Vernissassa

Vantaan kulttuuripalvelut tuo Vernissaan 13.11.2014 kiitosta saaneen esityksen Korjaa meidät Kaabelsson, joka on suunnattu yläkouluille, lukioille ja ammattikouluille. Viiden näyttelijän voimin toteutettu Kaabelsson sisältää toimintaa, musiikkia ja visuaalisuutta. Esityksessä taistellaan kulutushysteriaa vastaan ja se pureutuu suunniteltuun vanhentamiseen eli ilmiöön, jossa tuotteen kulutusikää lyhennetään tarkoituksella kulutuksen kasvattamiseksi. 

Lue lisää

Share

Vantaan koulut voivat osallistua Matikkatalkoisiin Fronter -tunnuksillaan!

Matikkatalkoot on leikkimielinen kilpailu ala-asteille, jossa innostus ratkaisee! Kaikki osallistujat saavat maksutta käyttöönsä 10monkeys Math World -matematiikan oppimissovelluksen ja pelaamallatalkoiden aikana voi voittaa upeita palkintoja! Kilpailu on ala-asteen 1-4 –luokkalaisille.

Mikäli haluat ilmoittaa luokkasi mukaan käy ilmoittautumassa mukaan talkoisiin sivulla www.matikkatalkoot.fi.

Lue lisää.

Share

Verkosta virikettä kestävän kehityksen opetukseen

Helsingissä keskiviikkona 29.10.2014 järjestettävä koulutus antaa eri oppiaineiden opettajille uusia eväitä kestävien elämäntapojen käsittelyyn. Koulutuksessa esitellään uusia verkkosovelluksia ja niihin liittyviä harjoituksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi biologian, maantiedon, matematiikan tai kotitalouden tunneilla. 

Ilmoittautuminen koulutukseen 15.10. mennessä. 

Lue lisää:

 

Share

Työelämälähtöisyys lukiokoulutuksessa – kyselytutkimus lukioissa

Vantaan suomenkielisissä lukioissa toteutetaan viikolla 41 (6.-10.10.2014) kysely, joka on suunnattu kaikille päivälukioiden opiskelijoille, opettajille ja opinto-ohjaajille.
Kyselytutkimus on osa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamaa Vantaan kaupungin lukiohanketta, jonka tavoitteena on kartoittaa, millä tasolla vantaalaisten lukioiden työelämälähtöisyys ja työelämäyhteydet ovat.

Lue lisää

Share