Kesäaika

Hankekoordinaattorin työssä koitti kesäaika, kun koulut ja oppilaitokset päättivät lukuvuotensa suvivirteen muutama viikko sitten. Töitä riittää, mutta työtahti on verkkaisempi eikä yhteydenottoja satele aivan niin paljon kuin opetustyön ollessa käynnissä. On aika keskittyä toisenlaisiin työtehtäviin, kun opet laiduntavat kuka missäkin. Joidenkin vantaalaisten opejen kesäpuuhia voi seurata sosiaalisessa mediassa. Tässä muutaman open tunnus itseni lisäksi @s_ahde, @saarling, @hahtaha, @tuija_strom, @masanen61, @OllePieti, @saarisjanne, @Maclatomac, @petrilassi. Niin ja löytyyhän sieltä @VantaanKaupunki sekä @KJKariNenonen.

Kokosin tähän artikkeliin joitain juttuja, mitä Vantaalla tapahtuu tvt-rintamalla yleisesti. Yhteistyö Tietohallinnon kanssa on sujunut tiiviisti kuluneen lukuvuoden aikana ja olemme saaneet suunniteltua yhteisiä suuria linjauksia mm. tekniseen oppimisympäristöön liittyen. Suuri ponnistus tämän vuoden aikana on ollut sivistystoimen tvt-opetuskäytön suunnitelman laatiminen ja sen hyväksyntä lautakunnissa. Suunnitelmaa lähetään viemään ensi syksystä alkaen kentälle opetustyön tueksi.

opeka_og

Vantaalla ollaan ottamassa myös käyttöön muutamia erilaisia kyselyjä. Perus- ja lukio-opetuksen johtoryhmissä on päätetty ottaa käyttöön Opeka-työkalu, joka on Tampereen yliopiston (TRIM-tutkimuskeskus) ja Tampereen kaupungin kehittämä verkkopohjainen työkalu. Työkalun käyttöönottoa suunnitellaan parhaillaan ja ainakin syksyn ensimmäisessä rehtoritapaamissa Opeka on asialistalla ja saamme Tampereelta vieraita sitä esittelemään.

Lukioiden tvt-työryhmä on työstänyt syksystä 2012 lähtien opiskelijoiden tvt-kyselyä. Lukiot toivoivat yhtenäistä kyselyä, jolla he voisivat kartoittaa uusien opiskelijoiden tvt-taitoja. Opettajien kokemuksen mukaan opiskelijoiden valmiuksissa on paljon eroja. Kysely toteutetaan sähköisesti Webropol-kyselynä ja lukiot ottavat sen käyttöön lukionsa aloittaville opiskelijoille kesällä 2013 ilmoittautumisen yhteydessä tai elokuussa 2013 lukion alkaessa. Ensimmäiset raportit olemme jo saaneet ja niistä kootusti enemmän loppusyksystä.

Koordinoimani neljä hanketta ovat koontuneet säännöllisin väliajoin ja nyt yksi hanke, Oppimisympäristöjen kehittäminen lukioissa tieto- ja viestintätekniikan avulla, on päättynyt 31.5.2013 saatuaan puoli vuotta jatkoaikaa selvitystyön valmiiksi saattamiseksi. Myös viimeisempiä laitehankintoja tehtiin vielä hankerahalla huhtikuussa ja kirjanpidon kanssa mentiinkin sitten tosi tiukille. Tilattiin muutamia tehotyöasemia ”mediakoneiksi”, opetusohjelmia. skannereita ja interaktiivisia tykkejä. Keväällä ollaan sitten käynnistelty toista lukiohanketta, Digikoe-sähköiset arviointikäytännöt, johon perustetaan oma ohjausryhmä, oppiaineryhmiä sekä tekninen työryhmä suunnittelemaan ja miettimään sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin siirtymiseen liittyviä toimenpiteitä. Digikoe-hankkeen seuraava etappi on Tikkurilan lukiossa pe 6.9., jonne on kutsuttu paikalle vantaalaista lukioväkeä sekä myös Digabi.

bf

Vantaan perusopetus on tuottanut tänä keväänä paljon hyviä tvt-opetuskäytäntöjä, joita on esitelty mm. Oph:n Hyvät käytännöt-portaalissa sekä ITK-päivillä huhtikuussa (Osallistavien ja joustavien oppimisympäristöjen kehittäminen sekä Vertaistuesta voimaa – Vantaan verkkopedagogiikan tukimalli). Olemme olleet myös esillä Businessfoorumin asiakaslehdessä 1/2013, jossa oli artikkeli esitystekniikasta ja kosketustauluista.

Ensi syksyksi olemme suunnittelemassa vantaanlaisten tvt-pilotti- ja hankekoulujen sekä alueellisten verkkopedagogien yhteistapaamista Opi ja kasva-konferenssin yhteyteen Finlandia talolle ma 7.10. Tarkoitus on aamupäivällä verkostoitua keskenämme sekä jatkaa iltapäivällä verkostoitumista muiden pääkaupunkiseutu kuntien kanssa. Esittelemme myös vantaalaisia hyviä käytäntöjä konferenssissa.

Toki parhaillamme jännäämme, miten käy vuoden 2013 oph:n hankehauissa. Päätös tullee lähipäivinä. Sitä odotellessa, kaunista kesää kaikille ja hyvää juhannusta!

– Sirpa –

SAMSUNG

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Kesäaika

  1. Päivitysilmoitus: Kesäaika | Vantaan tieto- ja viestint&auml...

Kommentointi on suljettu.