Rekolan koulu

Kartta Viesti Ylläpidolle Kuvakierros koulussa Historian havinaa
 
Etusivu Uutisia
HalloweenDiscoa ja syysmarkkinoita odotellessa
Kirjoittanut Markku Saarinen   
17.10.2012 17:57

halloweendiscomainosb

Koulumme juhlavuosi on sisältänyt lukuisan joukon erilaisia tapahtumia. Olemme pyrkineet tarjoamaan tämän päivän oppilaillemme kokemuksia, jotka jäävät ehkä lähtemättömästikin mieleen. Ainakin he tulevat muistamaan sen, että koulu täytti 100 vuotta ja monissa tilanteissa asia tuli esiin.

Syysloman jälkeen Rekolan koulun oppilailla alkaa HalloweenDiscon odotus. Mainonta käynnistettiin tänään huomiotaherättävin, "oppilaankorkuisin" julistein. Discolla kerätään varoja leirikoulutoimintaan, mutta se lienee samalla yksi oppilaiden eniten odottamista juhlavuoden tapahtumista. Pienemmille oppilaille on omansa ja isommille myöhäisempi discoiluajankohta. Ohessa on monenlaista muutakin ohjelmaa. Jo discomainosten ja halloweenkoristeiden suunnittelu sekä toteutus ovat tuoneet oppilaille riemukasta lisäväriä syksyn pimeyteen. On ilo nähdä heidä spontaania aktiivisuutta ja innostusta järjestelyjen suhteen.

Koulun syysmarkkinat ajoittuvat runsaan viikon päähän. Se on koulumme Vanhempainyhdistyksen vuotuinen suurponnistus. Vanhempainyhdistys järjesti ensimmäiset kevätmyyjäiset jo vuonna 1993 ja näin luokkatoimikunnat ovat voineet kartuttaa varojaan. Jo perinteeksi muodostuneilla syysmarkkinoilla on kerätty varoja itse yhdistyksen toimintaa varten. Tuotosta jaetaan joka kevät stipendirahaa kahdelle oppilaalle jokaiselta luokalta. Saaduilla varoilla avustetaan leirikouluun ja luokkaretkille lähteviä luokkia ja järjestetään erilaisia tempauksia. Välituntien iloksi on hankittu esim. hyppynaruja ja jalkapalloja. Vuosien saatossa Vanhempainyhdistyksen tuella on hankittu koululle mm. piano, videotykki l. dataprojektori, atk-välineitä ja savenpolttouuni. Lisäksi yhdistys on tukenut koululla toimivia kerhoja ja jumppasirkustoimintaa. Voimme vaan toivoa, että juhlavuodenkin syysmarkkinat ovat tuottoisat ja saamme tätäkin kautta lisäpanostusta "talouskurimuksessa" toimivan koululaitoksen toimintaan.

Viimeksi päivitetty 17.10.2012 18:08
 
Prinssi löysi Ruususen ennen syyslomalle lähtöä
Kirjoittanut Markku Saarinen   
17.10.2012 16:42

teatteriasyksyll2012

Koulumme juhlavuotta juhlistettiin 17.10. teatteriesityksellä Miten prinssi löysi Ruususen? Kaikkihan me tunnemme tarinan prinsessa Ruususesta, mutta mitä tiedämme prinssi Uljaasta, joka saa lopulta prinsessan ja puolivaltakuntaa? Mitä tapahtui prinssille sitä ennen? Kävikö sankariksi ryhtyminen noin vain? Esitys kertoi epävarman prinssi Uljaan matkasta viisaaksi hallitsijaksi ja reippaaksi prinssiksi, joka osaa vaikka herättää uneen taiotun prinsessan. Jokaisella sankarilla on unelmia ja pelkoja. Sankarin tehtävä on olla huomaavainen muita kohtaan.

Esitys oli IdeaTeatterin tuotantoa. Kaikista rooleista vastasi Thomas Dellinger. Näytelmään kuuluu lisäaineistoa, jonka avulla luokat voivat esityksen jälkeen mm. pohtia, miten ihmiset voivat viisaasti olla huomaavaisia toisilleen ihan tavallisessa arjessa.

Teatteripäivän jälkeen olikin vuorossa ansaittu syysloma, minkä jälkeen juhlavuoden päätapahtumien järjestelyissä koittaa loppukirin aika.

 
Koulun 100-vuotisjuhla lähestyy
Kirjoittanut Markku Saarinen   
12.10.2012 18:36

aulantaidetta

Koulumme 100v-juhlavuoden päätapahtumat ovat joulukuun alkupäivinä. Pääjuhla on itsenäisyyspäivän alla 5.12. Tuohon alkuviikkoon sijoittuu myös "ennakkonäytös", oppilasjuhla, juhlaruokailu ja näyttely. Tässä vaiheessa työstämme myös kiivaasti sähköistä juhlajulkaisua, mikä sekin pääosiltaan valmistuu tuohon mennessä. Julkaisusta saatetaan tehdä myös painettu versio "kysynnän mukaan".

Hyvät oppilaiden huoltajat, entiset koulumme työntekijät ja vuosikymmenten saatossa kouluamme käyneet oppilaat!

Nyt keräämme aineistoa Rekolan koulun 100-vuotisjuhlan kunniaksi tehtävään juhlajulkaisuun sekä näyttelyyn. Monella teistä on varmasti henkilökohtaisia muistoja Rekolan koulusta vuosien varrelta. Osa teistä on itsekin tätä koulua käynyt tai muulla tavalla ollut mukana koulun elämässä. Kaipaamme nyt juhlajulkaisuun kirjallisia, lyhyitäkin muisteloita sekä valokuvamateriaalia varustettuna kuvateksteillä.

Rakennamme myös vanhojen kouluun liittyvien esineiden (vihkot, kirjat..) sekä kuvis- ja käsitöiden näyttelyä. Mikäli teillä on säästössä näyttelyyn soveltuvaa materiaalia, otamme sitäkin mielellämme vastaan. Nykyoppilaiden isovanhemmillakin saattaa olla koulutöitä vielä tallella. Historianäyttelyn avulla pystymme nykylapsillekin välittämään tietoa koulunkäynnistä menneinä aikoina. Esineet ja työt on syytä itse huolellisesti nimikoida, jotta saamme tavarat palautettua oikeille omistajilleen näyttelyn jälkeen.

Toivomme kirjallisia muisteloita mielellään marraskuuhun mennessä; s-posti markku.saarinen (at) eduvantaa.fi. Näyttelyyn tarkoitettuja esineitä voitte toimittaa koululle viimeistään marraskuun alkupäivinä.

Tätä viestiä voi mielellään levittää, mikäli tuttavapiirissänne on esim. entisiä Rekolan koululaisia.

Yhteistyöterveisin Rekolan koulun rehtori Kirsi Miettinen

Ps. Rekolan koulu 80-vuotisjuhlajulkaisuun pääset tutustumaan tästä ja 90-vuotisjuhlajulkaisuun tästä. Koulumme nykyisiltä kotisivuilta kohdasta linkit löytyy alaotsikko historian havinaa, mistä sieltäkin pääsee käsiksi historialliseen aineistoon. 

 
Koulutarvikehankintoja menneinä vuosina
Kirjoittanut Markku Saarinen   
29.09.2012 21:11

tilikirja1912-1925

Vuoteen 1912 mennessä Helsingin maalaiskuntaan oli perustettu seuraavat ainakin osittain kunnalliset kansakoulut: Seutula (1901), Metsola (1904), Hämeenkylä (1906), Mellunkylä (1906), Malmi (1906), Tikkurila (1912), Tapanila (1912) ja Rekola (1912). Näistä vain Seutulan, Metsolan , Tikkurilan ja Malmin kouluilla oli oma koulurakennus. Koulukalusto oli tuolloin osaksi lahjoituksina saatua. Jo vuodesta 1899 istuimin varustettuja pulpetteja pidettiin kuitenkin välttämättömään koulukalustoon kuuluvina. Vankat kahdenistuttavat pulpettimallit pysyivät valta-asemassa aina sotien jälkeiseen aikaan. Valtionapua hakeneille kouluille oli lisäksi hankittavat tietyt piiritarkastajien vaatimat välineet opettajanpöytineen.

oulunmenoja1912

Rekhalsin suomalaisen kansakoulun tilikirjasta vuosilta 1912-1925 voidaan nähdä, että heti koulun toiminnan alkuvaiheessa lähtien kuluja ovat aiheuttaneet palkkojen ja tilavuokrien lisäksi mm. polttopuiden, koulukaluston, veistokalujen ja opetusvälineiden hankinta.  Jo tuolloin palkkakulut oli suurin kustannuserä. 1950-luvulla nykyisen pääkoulun käyttöönoton yhteydessä hankittavaa piisasi harmonista, helmitaulusta, karttatelineestä, kuvastolaatikosta, soittokellosta, lukujärjestyksen kehyksistä aina presidentin kuvaa ja Suomenlippua myöten. Pulpettien jälkeen seuraavaksi eniten kustannuksia aiheutti luokkien liitutaulujen hankinta. (Nykyisissä ensikalustamisen ohjeissa puhutaan jo onneksi oppilaspöydistä ja –tuoleista sekä kosketustauluista!) Päiväjatkokouluihin ja varsinkin kansalaiskouluihin hankittiin monenlaisia koneita ja erikoiskalustoa. Sattuipa kerta seuraavaakin: Kun koulumme johtaja A-V Nikulainen oli Katri Lammen kanssa tekemässä hankintoja Rekolan koulun pienoiskotiin ja valitsivat sinne tarvittavaa lastensänkyä, myyjä luuli nuorenparin ostavan vuodetta omalle vauvalleen. Todellinen asianlaita lienee oikaistun myyjälle saman tien.

kotileikki

Kiertokoulussa 1800-luvulla ja joissain kouluissa aina sotien jälkeiseen aikaan (1940-luku) saakka koululaiset harjoittelivat kirjoittamista rihvelitauluun. Kiertokoulun opettajalla oli rihvelitaulu, pieni mustasta kivestä tehty liitutaulu, johon kirjoitettiin kivikynällä eli rihvelillä. Taulussa oli puiset kehykset. Myöhemmässä vaiheessa myös oppilailla on ollut omia rihvelitauluja. Tauluun kirjoitettiin myöhemmin liidulla ja se oli tavallaan vihkon korvike. Kirjoitus pyyhittiin taulusta pois käytön jälkeen. Myöhemmin ruvettiin käyttämään lyijykynää kirjoittamisen harjoitteluun. Tärkeintä oli kuitenkin oppia kaunokirjoitusta oikealla mustekynällä. ”Nykypäivän tablettitietokoneet ja e-kirjanlukijat muistuttavat kovasti entisajan rihvelitaulua. iPad ja rihvelitaulu ovat eniten toistensa näköisiä, kokoisia ja painoisia. Esineen käytön ja muotoilun tavoitteet ovat nykypäivänä samat kun entisaikana: kevyesti mukana kuljetettava alusta tiedon levittämistä ja opiskelua varten. Rihvelitaulun aikana tarkoitus oli painaa asiat oppilaan muistiin, kun taas nykyään tiedot tallennetaan koneen tai tietoverkon muistiin.” Rinnastus nykypäivään lainattu täältä.

maataloudellinen_kotielinkuvasto

Jo 1920-luvulla kouluhallitus listasi alakansakoulun välineet tärkeysjärjestyksen: luokkataulu, helmitaulu, raamatulliset kuvat, käärepaperia, sakset, siveltimet, irtokirjaintaulukko, leikkelyaakkoset … kellotaulu (pahvista irtoviisareineen), kotimaiset eläinkuvat, hernepussit, maatalouskuvat … ja ammatteja esittäviä kuvatauluja. 1923 vuoden hankintoihin Rekolan koulutarviketilauksessa onkin havainnollistamisen lisäämiseksi listattu laskupennit, maataloudellinen kotieläinkuvasto, ensiapu tapaturmissa –taulut sekä ainekirjoituskuvat. Pari vuotta myöhemmin 1925 Rekolaan hankittiin erä Siviä Heinämaan kirjaa ”Risto Roopenpoika”.

ristoroopenpoikanimike

Kyseistä kirjaa näyttää luetun pitkään Suomen kouluissa. Kirjasta näyttää otetun lukuisia painoksia vuosikymmenten saatossa. Antikvariaateista näyttää kirjaa vieläkin löytyvän. Kirjan taustoihin paneutuessa saa tietää seuraavaa: "Vuonna 1911 ilmestyi Siviä Heinämaan kirjoittama mukaelma Risto Roopenpojan ihmeellinen elämä. Siinä Crusoe kotoutettiin kokonaan Suomeen kotkalaisena poikana, jonka saarikokemuksen kautta voitiin sujuvasti kuvata lähes koko ihmiskunnan kehitys. Risto on saarella ensin keräilijä-metsästäjäasteella, josta hän etenee vähitellen maanviljelykseen. Ajatuksena oli se, että kun Risto palaa saarelta takaisin kotimaahansa, hän on valmis ottamaan hyvän kansalaisen roolin." Taustatietoa tähän kirjaan löytyy väitöskirjasta: Robinson Crusoen avulla valistettu ja kasvatettu suomalaisia

hankintoja1950

Toinen suosikkihenkilö Suomen kouluissa näyttää olleen Turmiolan Tommi, mutta hänen elämäntapansa vaatinee aivan oman historiapäivityksen tuonnempana. Samoin kouluun kiinteästi kuuluvien Aapis-kirjojen esittely, joita koululaitoksen olemassa olon aikana on julkaistu kymmenittäin ellei sadoittain erilaisia, tarvitsee aivan oman artikkelipäivityksen myöhemmin tänä koulumme juhlavuonna.

 

 

Viimeksi päivitetty 29.09.2012 21:27
 
KEKE vieraili Rekolassa lauantain pajapäivässä
Kirjoittanut Markku Saarinen   
15.09.2012 20:04

elmnpuufaceb

Lauantaina 15.9. vietimme kodin ja koulun yhteistyöpäivää pajapäivän merkeissä. Samalla "tienasimme" itsenäisyyspäivän jälkeisen perjantain vapaapäiväksi! Vipinää riitti niin sisä- kuin ulkotiloissa. Parikymmentä toimintapistettä työllisti oppilaita heti aamusta, kuin myös "ulkoruokintahetken" jälkeenkin. Lisäksi huoltajilla oli omat pajansa; he siistivät koulun ulkoalueita, keräsivät aitojen alta talteen pajuja tulevia askarteluja varten, katselivat koulun 100-vuotiskuvaesitystä ja rupattelivat kahvikupposen ääressä. Mukit huoltajien piti tuoda kotoa mukanaan, vaikka koulu kahvit ja vanhempainyhdistys kahvileivät tarjosikin! Huoltajat osallistuivat myös pajoissa apukäsinä. He myös saivat vapaasti kiertää tutustumassa kaikissa pajoissa.

Monessa pajassa oli esillä KEKE eli kestäväkehitys mikä on perusopetuksen yksi kantava teema tänä lukuvuonna. Kierrätysmateriaaleista askarreltiin ja rakennettiin soittimia, ylijäämäsilppupaperista rakenneltiin elämänpuuta kollaasitekniikalla, värikkäitä koruja väsättiin tapettipapereista, origameja taiteltiin kierrätyspaperista ja grafiikkapajassa toteutettiin MS-Publisher -ohjelmalla opastekylttejä sähkön säästämiseen ja kierrätykseen. Virtuaalishoppailussa ökyt ja ekot tekivät valintoja luonnonvarojen kulumisen ja CO2-päästöt huomioiden. Kierrätysseikkailussa testattiin tietämystä ympäristöstä ja luonnosta. Kaikenkirjavista jämälangoista tehtiin tupsuja lukutoukaksi kirjastoon. Kuvien ja tekstien avulla etsittiin oikeat kohteet kierrätykseen sopiville tavaroille. Ja monenmoista muutakin oli tarjolla tanssipajasta kanteleen soittoon, luontoleikkeihin ja pelipajaan. Tauolla sai käydä valmistamassa koulun 100-vuotisjuhlarintanapin ja nauttia kotoa tuodusta mukista mehua ja syödä ulkosalla grillattuja hotdogeja. Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa… että pajoja odotetaan uudestaan! Lue lisää Vantaan Sanomien verkkosivuilta täältä.

Viimeksi päivitetty 17.09.2012 20:53
 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 5 / 10

Tulevia tapahtumia

Ei tapahtumia

Kirjaudu



vk. 38SYYSKUU2019

 
TORSTAI
19
Reija

MIELIPITEESI ?

Paras ajankohta vanhempainillalle olisi?