Rekolan koulu

Kartta Viesti Ylläpidolle Kuvakierros koulussa Historian havinaa
 
Runebergin päivä 5.2.2015
Kirjoittanut Administrator   
04.02.2015 21:31

Hyvää Runebergin päivää kaikille! Testaa tässä täppäreiden QR-koodinlukijaa ja virittäydy päivän teemaan!

runebergberiberif

Bruneberghesarissaqrcode.27436415

Viimeksi päivitetty 05.02.2015 07:18
 
Taulutietokoneet saapuivat – mobiililaitteet monipuolistavat oppimista
Kirjoittanut Administrator   
02.01.2015 19:17

Vantaan Sanomat kävi tutustumassa tablet-laitteiden käyttöönottoon koulussamme marraskuussa 2014. Lehdessä julkaistu juttu on luettavissa täällä.  Reporterin vierailu innoitti open kokoamaan tvt-ajatuksiaan 30-vuotiselta työuraltaan seuraavasti:

WP_20141215_004

Aloitimme Rekolassa jo vuonna 1988 tietotekniikan käytön opetuksen apuna. Heti alkumetreillä osoittautui, että työvälinekäyttö on se, mihin tietokoneita tarvitsimme. Suuri innostuksen lähde oli ensimmäinen julkaisuohjelma FirstPublisher, dos-pohjainen pelkistetty tekstin ja kuvan yhdistelyohjelma WordPerfectin rinnalla. Mustavalkoskanneri tuotti riittävän tasoisia kuvia oppilaiden piirrustuksista FP:ssä käytettäväksi. Sillä syntyi lukemattomia luokkien lehtiä ja muita julkaisuja jo tuolloin. Innostus painotuotteesta ja "lehden taittamisen" kokeminen toivat innostavaa vaihtelua luokan työskentelyyn. Vasta tietokoneet mahdollistivat myös prosessinomaisen kirjoittamisen, mistä varsinkin erityisoppilaat hyötyivät. Luki-vaikeudesta kärsivälle oppilaalle kun on hyötyä kirjoittamisen jakamisesta osaprosesseihin. Tekstinkäsittelyohjelmalla työn muokkaaminenkin oli mahdollista jälkikäteen ilman tuskallista kumittamista ja motorisesti hankalaa käsialakirjoittamista. Heille tekstinkäsittelyohjelmalla tuotettu teksti näyttää selkeämmältä ja tulostusjälki hienolta. Näin syntyy paperillekin helpommin julkaisukelpoisia ajatuksia. Myöhemmässä vaiheessa mm. Wordin oikolukuominaisuus on tarjonnut kompensaatiomahdollisuuksia luki-ongelmien kanssa tuskaileville oppilaille.  

Yksi koulun kuudesta tietokoneesta oli 90-luvun alussa puhelinverkon ja modeemin kautta yhteydessä maailmalle. Internet-palveluita ei ollut. Sen sijaan kävimme luokkana ja oppilaat yksittäin kirjeenvaihtoa mm. Australiaan englannin kieltä harjoitellen. Rakensimme myös oman piuhan kahden kutosluokkamme lahjoituksina huoltajilta saadun koneen välille. Saatoimme näin vaihtaa tiedostoja ja olla yhteydessä "minimaailmassa". Paljon myöhemmin kehittyi nettiympäristö ja saatiin puhelinverkkoyhteyksiä tehokkaampia yhteyksiä käyttöömme alakoulussakin. Vuosien varrella olemme kokeilleet myös lukemattomia erilaisia opetusohjelmia, joita PC-koneille oli tarjolla. Osa niistä toimikin hyvin innostavasti. Useimmat olivat kömpelösti toteutettuja drillausohjelmia. Aikojen saatossa on kerätty ja jaettu toisillemme tuhansia nettilinkkejä, joita tavalla tai toisella pystyy opetuksessa hyödyntämään niin halutessaan.

1414661926954

Mihin me nyt taulutietokoneita tarvitsemme? Varsinaisia drillaavia opetusohjelmia (appseja) tässä vaiheessa tuskin kaipaamme. Toki pelillisesti toteutetut, grafiikaltaan ja äänimaailmaltaan viimeistellyt sovellukset koukuttavat oppilaita tärkeiden opittavien asioiden muistamiseen ja soveltamiseenkin. Entisenlaisia työkirjatehtäviä tai olemassa olevien oppikirjojen sivuja pdf-tiedostoina ei pidä sellaisenaan sähköisiin oppimateriaaleihin siirtääkään. Taulutietokoneet ovat työkaluja, joilla luodaan uutta ja ollaan sujuvasti yhteydessä toisiin ihmisiin, maailman tapahtumiin ja pilvipalveluihin. Uudenlaiset sähköiset oppikirjat monipuolisine tiedonhankintatehtävineen, yhteistoiminnallisine tiedonrakenteluineen, havainnollistavine videoclippeineen, animaatioineen ja simulaatioineen ovat sen sijaan tervetulleita elementtejä opiskleuun ja opetustuokioihin. Tärkeintä on, että uusien mobiililaitteiden ”työvälineohjelmat” ovat hyvin toimivia ja helppokäyttöisiä. Uudet laitteet mahdollistavat mm. ryhmätyöskentelyn tulosten esittelyn muillakin tavoin, kuin vaan postereita kartongille väsäten. Voimme tuottaa ykskaks pieniä esityksiä, käsitekarttoja, muistiinpanoja kuvineen, videoita ja äänitteitä tai julkaista vaikkapa digitaalisesti kokemuksiamme oppimispäiväkirjan muodossa. Erilaisia dokumentteja voimme ideoida, työstää ja prosessoida jaetun asiakirjan muodossa. Yhteydenpito lähelle ja kauas on napin painalluksen takana omasta työpisteestä ilman atk-luokan varausta. Maailman tietokannat ovat käden ulottuvilla ilman kirjastoretkeä. Uusi teknologia mahdollistaa yhteistyön, ajatusten vaihdon, keskustelujen avauksen, vastausten löytämisen, yhteisiin asioihin vaikuttamisen, toimintaan osallistumisen ja muutoksien toteuttamista. Uudenlainen työvälinekäyttö on siis se ”tärkein juttu” uusien mobiililaitteidenkin aikakaudella.

Rekolan koulun tietoteknisestä kehityksestä voit lukea lisää 100-vuotisjuhlajulkaisusta osasta 1/3, missä artikkeli ”Lerpuista pilvipalvelimiin – piirtoheittimistä kosketustauluihin” sivuilla 38 - 47. Juhlajulkaisuun pääset tästä linkistä.

Viimeksi päivitetty 03.01.2015 09:05
 
3B-luokka kymmenen parhaan joukossa matikkatalkoissa
Kirjoittanut Administrator   
02.01.2015 15:58

talkoidenparhaatkymmenen

Matikkatalkoisiin 2014 on osallistunut Suomessa noin 2484 luokan yli 80’000 alakoulun oppilasta 15. syyskuuta lähtien. Talkoissa pelattiin 10monkeys Math World –peliä. Vantaalta kisailuun osallistui 31 koulusta 147  luokkaa (1.-4.). Rekolan koulun 3B-luokka oli kisassa 9. sijalla, kun kisa päättyi maanantaina 15.12. Kisaa käytiin kolme kuukautta. Kaikki nämä kuukaudet 3B-luokka pysytteli 10 parhaan joukossa!  3B-luokka on lisäksi ainut luokka Vantaalta, joka on sadan parhaan joukossa. Rekolan koulun 4B oli 124. sijalla ja siis toiseksi paras Vantaalla. Kymmenen parasta luokkaa osallistuu pääpalkintojen jakoon. Kolmesta pääpalkinnosta yksi meni kisan parhaalle luokalle Sieviin. Toinen pääpalkinto arvottiin parhaiden kymmenen joukosta ja se meni Ulvilaan. Yksi pääpalkinto jaetaan hakemusten perusteella tammikuussa 2015. Rekolasta lähti kolmisivuinen perustelu kolmannen mobiililuokan voittamiseksi. Hakemuksessa arvioitiin itse käytettyä peliä ja kisajärjestelyjä, sekä annettiin runsaasti myös kehitysideoita. Koko kisan ajan annoimme palautetta ja parannusehdotuksiakin. Joitakin niistä toteutettiin jo kisan aikana.  Rekolassa jäämme jännäämään, mihin raati kolmannen pääpalkinnon osalta päätyy, ja miten tuomaristo suhtautuu osaksi kehittelytarpeitakin sisältäviin perusteluihimme.

 
Rekolan koulun luokkia mukana Matikkatalkoissa
Kirjoittanut Markku Saarinen   
21.09.2014 20:16

Matikkatalkoot on valtakunnallinen matematiikkakilpailu ala-koulun 1-4 –luokkalaisille, jossa innostus ratkaisee osaamisen ohella. Pelaamalla opitaan lisää! Kilpailuaika on 15.9.-15.12.2014. Kaikki osallistujat saavat suomalaisen 10monkeys Math World –matematiikan oppimissovelluksen maksutta käyttöönsä talkoiden ajaksi Fronter-ympäristössä. Pelaamalla Matikkatalkoiden aikana 15.9 – 15.12.2014, voi voittaa upeita viikkopalkintoja. Viikkopalkinnot arvotaan 10 aktiivisimman, eli eniten pisteitä keränneen luokan kesken viikoittain. Joulukuussa parhaiden luokkien kesken arvotaan upeita pääpalkintoja.

Rekolan koulun kaksi luokkaa, 3B ja 4A, ovat keränneet pisteitä loistavasti ensimmäisten kilpailuviikkojen aikana. Vantaan kouluista olemme osallistuneet aktiivisimmin matikkapelin pelaamiseen. Lue lisää Matikkatalkoista ja seuraa luokkiemme pistesaaliita täältä.

Tiedoksi: Viikon 39 viikkopalkinnon matikkatalkoissa voitti Rekolan 3B-luokka! Palkinto oli 2 kpl Easy scope mikroskooppeja. Easy scope on erittäin helppokäyttöinen ja tarkka mikroskooppi, joka voidaan liittää USB:n kautta tietokoneeseen. Se soveltuu sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyyn. Mikroskoopilla voi tutkia eri materiaalien eroja, hyönteisiä, jne. Se suurentaa max 43 kertaisesti. Easy Scopella voi ottaa valokuvia ja 30 sekunnin videoita. 3B-luokka taistelee edelleen 5. sijalla n. 1600 matikkatalkoissa kisaavan koululuokan joukossa pistemäärällä 47000.

Viimeksi päivitetty 30.09.2014 15:58
 
Putous-hahmot siivittivät ystävänpäivän viettoa
Kirjoittanut Markku Saarinen   
17.02.2014 10:05

2A-luokan ohjelmanumero koulumme ystävänpäiväjuhlassa kutkutti kaikkien salissa olleiden nauruhermoja ylenpalttisesti. Putous-hahmot olivat inspiroineet oppilaita tekemään ystävyys –aiheisen sketsin, jossa todella oli panostettu niin itse hahmoihin kuin sisältöönkin. Niin Ymmi, Ansku, Sika & muut saivat salillisen oppilaita todella tarkkaavaisiksi ja naurua riitti.

putouehahmotb

Samassa juhlassa esiteltiin myös juuri valittu oppilaskunnan uusi hallitus. Myös koulun edustusjoukkue koulujenvälisissä hiihtokisoissa sai ansaitun huomion. Rehtori esitteli ja iloitsi koulumme menestystä Saarella-pelissä. Vantaan miniturnauksessa kaikilta luokka-asteilta löytyi koulustamme joko I tai II sija. Turnaus on nyt päättynyt ja 6A-luokka vei vahvan ykkössijan 475 pisteellään. Jäämme odottelemaan palkinnoiksi luvattuja leffalippuja hyvillä mielin.

 
<< Alkuun < Edellinen 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seuraava > Loppuun >>

Sivu 1 / 10

Tulevia tapahtumia

Ei tapahtumia

Kirjauduvk. 37SYYSKUU2019

 
SUNNUNTAI
15
Sirpa

MIELIPITEESI ?

Paras ajankohta vanhempainillalle olisi?